Els primers anys del servei telefònic les centraletes eren manuals. L’aparició de les centraletes automàtiques -la primera centraleta automàtica d’Espanya la va instal·lar la Mancomunitat de Catalunya a Balaguer el 1923 -va provocar que els telèfons incorporessin alguna forma d’especificar el número amb el que es volia comunicar. Sovint era un disc rotatori, però en d’altres ocasions podien disposar-se tecles associades a les diferents xifres, com veiem al següent telèfon, en el qual constatem la utilització de metalls i baquelita en la construcció del telèfon.

Telèfon de sobretaula Ericsson. Col·lecció del mNACTEC.

Un altre canvi significatiu va ser que, de forma progressiva, les centraletes van proporcionar el corrent elèctric necessari per al funcionament dels telèfons, evitant la necessitat de bateries o de magnetos.

Alhora, el disseny dels telèfons va seguir evolucionant. Observem la sobrietat d’aquest telèfon francès de sobretaula de l’any 1938 o d’aquest telèfon de paret Ericsson del mateix any.

Una estructura evolucionada, però similar, la podem constatar en el telèfon de baquelita que la Compañía Telefónica Nacional de España (CTNE) distribuïa l’any 1950.

Telèfon mural. CTNE. Any 1950. Col·lecció del mNACTEC

A partir d’aquí, les següents dècades, cal destacar la progressiva introducció del plàstic, que va alleugerir el pes dels telèfons i va permetre més variacions en el seu disseny. Mostrem aquí alguns models populars que CTNE va distribuir en aquesta època.

El model Góndola destaca per la seva lleugeresa. Hi havia models de sobretaula i de paret. El disc de marcar està junt al micròfon i a l’auricular, en una mateixa peça. L’Heraldo, del qual van existir diversos models, també de sobretaula i de paret, va estar vigent unes dècades. Els models Teide i Benjamín, posteriors, i ja amb majoria de components electrònics més evolucionats,  disposaven de tecles en lloc de disc per introduir el número del destinatari.

Aquests són tan sols alguns dels models que es van utilitzar en l’època d’or de la xarxa telefònica commutada. Si voleu conèixer més models o accedir a més informació sobre els models presentats, podeu consultar Historias de la Telefonía en España, on trobareu informació variada i molt interessant sobre aquesta temàtica o també, el blog Antigüedades urbanas, que dedica força atenció a l’àmbit dels telèfons.

Recordeu quin va ser el primer telèfon que vareu tenir a casa vostra ? Disposeu encara en funcionament d’algun telèfon d’aquesta època ? Si voleu compartir alguns dels vostres records telefònics, podeu fer-ho mitjançant els comentaris a aquesta entrada.

També podeu enviar-nos fotografies relacionades amb aquests records a  suportdifusio.mnactec@gencat.cat, i ho compartirem amb els lectors del blog.


Per saber-ne més:

Els primers telèfons | Blog “Del telègraf a Internet”.

Centraletes automàtiques de telèfon | Blog “Del Telègraf a Internet”.

Els primers anys de la telefonia a Catalunya i Espanya | Blog “Del Telègraf a Internet”.

Historias de la Telefonía en España | Entorn que conté informació diversa i molt interessant sobre la història de la telefonia a Espanya, i a Catalunya de forma molt específica. Està gestionat per Pablo Soler, José Ramón Iglesia i Emilio Borque, tots tres persones amb experiència i criteri en el tema de la història de la telefonia.

Antigüedades urbanas | Blog dedicat al col·leccionisme, intercanvi i compra-venda d’objectes curiosos. Dedica força atenció a l’àmbit dels telèfons.