La “Fira dels Matiners” se celebra al voltant de la recreació històrica de la Guerra dels Matiners, en la qual, en alguns moments importants, el poble d’Avinyó (Bages) va ser protagonista. 

Els exèrcits isabelins i carlins es passegen per la població, assalten la Torre dels Soldats i lliuren un combat final, amb fons musical en directe per l’orquestra amb 40 músics constituïda per joves de la població i dels voltants, al llarg d’una jornada plena d’actes festius, en els quals una tecnologia, la telegrafia òptica, té un lloc preponderant. 

D’una banda, al “Centre d’Interpretació Espai Matiners”, l’historiador Josep Alert explica el funcionament i història de la telegrafia òptica, a la qual qualifica d’un “invent adormit al calaix” fins que la Revolució Francesa i Claude Chappe, moguts per la necessitat de coordinar ràpidament els exèrcits que lluitaven en tots els fronts de la nova república, el van despertar. La Torre dels Soldats d’Avinyó va ser erigida per l’exèrcit isabelí com a part de la xarxa de telegrafia òptica militar catalana que havia de facilitar les comunicacions per fer front a les partides revoltades. 

Centre d’Interpretació de Telegrafia Òptica “Espai Matiners” amb la reproducció de la Torre dels Soldats

Ja dins la festa, els alumnes de l’Escola Barnola fan, a la plaça Major de la població, una demostració del funcionament d’aquesta tecnologia, mostrant que la ciència i la tecnologia no són un patrimoni d’experts sinó que pertanyen a tothom. 

Tal com explica el batlle, Eudald Vilaseca, la Torre dels Soldats serà restaurada properament, i s’afegirà així al conjunt de torres restaurades que impulsa el grup de treball del wiki de Telegrafia Òptica, que coordina Emilio Borque,  i que també ha col·laborat, juntament amb la “Asociación de Amigos del Telégrafo de España” en l’explicació del codi usat en aquests telègrafs.  

La Fira dels Matiners té lloc anualment el segon diumenge de maig a Avinyó. Poseu-vos-ho a l’agenda per l’any vinent i no us ho perdeu. Fins llavors podeu visitar, els dissabtes i diumenges de 10 h a 14 h i visites concertades, l’Espai Matiners (Centre d’Interpretació de la Segona Guerra Carlina i de la Telegrafia Òptica) al c/ Sallent 6 d’Avinyó (avinyo@avinyo.cat).