El servei de correus és força antic. Grans imperis, com el persa i el romà, ja en disposaven, i ha arribat fins als nostres dies, amb diversos canvis o evolucions. 

Un dels canvis més revolucionaris i significatius va ser l’adopció del segell de correus al Regne Unit, el 1840, a proposta de Rowland Hill, qui va haver de lluitar contra les resistències al canvi del servei de correus britànic. 

Alhora, l’adopció del segell va comportar l’adopció d’un preu únic d’un penic per a la tramesa de totes les cartes, fins un pes determinat, dins el Regne Unit. Aquest canvi va ser molt pràctic ja que fins llavors el port de la carta es cobrava al destinatari, en lloc del remitent, i era funció del pes de la carta i la distància, la qual cosa donava molta feina a les Oficines de Correus i encaria el servei.

El primer segell que hi va haver, va ser el “Black penny“, el 6 de maig de 1840. Portava l’efígie de la Reina Victòria de perfil, feta pel gravador Frederick Heath, a partir d’un medalló de William Wyon. No era un segell dentat com els actuals, sinó que  s’havia de tallar amb unes tisores. Aquesta millora es va idear el 1847 per l’irlandès Henry Archer, i es va dur a la pràctica a partir de 1854. 

Primer segell de la història. Regne Unit, 1840. Font: Wikimedia Commons

L’ús del segell va ser un èxit. Tan sols del Black penny se’n van vendre 68 milions d’exemplars durant l’any 1840. L’èxit va fer que el sistema fos adoptat per d’altres països. A Espanya, els primers segells es van emetre l’1 de gener de 1850,  duien l’efígie  d’Isabel II. Es van emetre amb els valors de 6 quarts, i de 5 i de 6 rals. Un mes més tard es van afegir segells amb d’altres valors; tot i que l’ús del segell no va ser obligatori a Espanya fins l’any 1856.  

El naixement del segell, a més d’una empenta forta al servei de correus, va suposar el naixement del col·leccionisme filatèlic. I és que l’emissió de segells dels diferents països, i amb temàtiques molt diverses, va constituir un incentiu molt fort per fer aparèixer  aquesta nova branca del col·leccionisme.

A casa nostra, un empresari industrial, Ramon Marull, va afeccionar-se de petit al col·leccionisme filatèlic, i va arribar a col·leccionar la pràctica totalitat dels segells emesos entre 1840 i 1940. El 1956 va donar la seva col·lecció composta per més de 65.000 segells a l’Ajuntament de Barcelona, que els va exhibir durant uns anys al Museu Postal, que s’ubicava al Palau de la Virreina.  

Primer segell espanyol (1850). 6 quarts – Isabel II. Font: Fedekuki (Wikimedia Commons)

Actualment la col·lecció Marull està a les reserves del Centre de Conservació i Restauració de l’Institut Municipal de Cultura de Barcelona, que en té cura i n’ha dut a terme la digitalització completa. 

A la web de la “Col·lecció filatèlica Ramon Marull“, tenim accés a la visualització de la col·lecció, en la que hi ha segells tan emblemàtics com el “Black penny” o exemplars de la primera emissió espanyola, a més de segells d’una gran diversitat de temàtiques. 

La visita d’aquesta web és, a més, una forma molt interessant d’endinsar-se en el món filatèlic, ja que tracta d’una diversitat d’aspectes del món del segell, incloent, entre d’altres temes, uns “Apunts filatèlics postals“, obra del propi Marull, que ens il·lustren sobre la història de la filatèlia; o un conjunt d’entrevistes delicioses, que sota l’epígraf “Segells personals“, ens apropen al món del segell i del correu des de diferents perspectives.  

La web conté igualment un apartat de Material educatiu, amb material i propostes per treballar a classe en diverses àrees curriculars (llengua, socials, llengües estrangeres, educació visual i plàstica, literatura)  diferenciant els nivells d’Educació Primària (material “Finestres d’altres móns”) i Educació Secundària: ESO i Batxillerat (material “Ars dictandi”). 

Com veieu, el món del segell, a més de donar suport al servei de correu,  ha donat per molt des del primer moment del seu naixement. 

 


Per saber-ne més: 

Cartes i carters. Una història del correu postal a Barcelona. Antonio Aguilar. 2018. Albertí Editor. Barcelona. Passeig per la història del correu, força interessant i amè, molt ben documentat i amb moltes il·lustracions i anècdotes.   

Histoire de la poste dans le monde. Camille Allaz . Pygmalion 2013. Existeix en versió e-book. 

Per treballar a classe:  

Materials educatius de la col·lecció de segells Ramon MarullConté materials i propostes per treballar a classe en diverses àrees curriculars (llengua, socials, llengües estrangeres, educació visual i plàstica, literatura)  diferenciant els nivells d’Educació Primària (material “Finestres d’altres móns”) i Educació Secundària: ESO i Batxillerat (material “Ars dictandi”).