Deutsches Museum. Font: Portal de la ciutat de Munic

El Deutsches Museum de Munic és el museu de ciència i tecnologia més gran del món. Només per veure’l ja val la pena fer una visita a la ciutat de Munic, encara que s’han de seleccionar algunes parts del museu en les que centrar la visita ja que per veure’l sencer es necessitaria més d’una setmana completa. 

Dins del museu hi ha 35 exposicions que cobreixen àmbits temàtics  molt variats, per exemple l’Astronomia, la Mineria, l’Aviació històrica, un Gabinet matemàtic, Nano i biotecnologia o una recreació de les Coves d’Altamira. 

Si el que ens interessa són les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, hi ha molt per veure, tant des de la perspectiva històrica com de l’actualitat. 

Així, si ens centrem en la perspectiva històrica, dins la secció d’informàtica podrem veure equipaments significatius de la història de la informàtica, entre ells els ordinadors Z3 i Z4 de Konrad Zuse, que van ser les primeres màquines informàtiques controlades per programes funcionals o  la màquina de xifrat Enigma, de les forces armades alemanyes  (Wehrmacht), de la que també podem trobar referències al mNACTEC. 

Deutsches Museum. Font: Wikimedia Commons

La secció de Telecomunicacions, que contenia entre d’altres els aparells que va utilitzar Heinrich Hertz l’any 1888 en el seu descobriment de les ones electromagnètiques, o una estació experimental de telefonia sense fils de Telefunken del 1906,   està tancada per remodelació, i reobrirà l’any 2020. 

La secció de Microelèctrònica, que és a la seva vegada, un espai de mostra de la forta evolució d’aquesta tecnologia, recull de forma provisional  alguns aparells emblemàtics de la història de les telecomunicacions, per exemple un telèfon de Philip Reiss de 1863, que es pot considerar un dels precursors de la telefonia, un transmissor de tub de 1913 o una centraleta manual de telefonia de 1905. 

També dins l’àmbit de les comunicacions podeu veure una secció dedicada a la radioafició, que inclou elements interessants de la seva història, tan significativa per al desenvolupament de la radiocomunicació en general. 

Com podem veure, una visita al Deutsches Museum ens permet fer un bon recorregut per la història i l’actualitat de molts aspectes de la ciència i la tecnologia.