Del  8 al 10 de novembre de 2018 ha tingut lloc a Tarragona la XV trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica, organitzada per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica 

Aquestes trobades tenen per objectiu acollir els treballs de recerca i les activitats que duen a terme els seus socis, així com els treballs de tots els historiadors de la ciència i de la tècnica que hi volen participar.  

Dins de la XV trobada s’han presentat ponències d’alt interès en l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions. 

Emilio Borque, del Foro Histórico de las Telecomunicaciones, va presentar la ponència “Las primeras redes de teléfonos de la comarca del Baix Camp“, que va presentar la primera xarxa pública de telefonia de Reus, des dels seus inicis, l’any 1898, encara que es té constància d’actuacions anteriors; fins l’any 1953, en el que es va instal·lar una central telefònica tipus Rotary. 

La ponència va fer una interessant passejada per aquests anys inicials de la telefonia, des de les primeres actuacions en les que els telèfons dels  abonats havien de tenir bateries, passant pels canvis de les empreses o institucions responsables de les actuacions: La Compañía Peninsular, l’any 1903, la Mancomunitat de Catalunya, la següent dècada,  o l’arribada de la Compañía Telefónica Nacional de España, el 1924, arrel de l’assignació del monopoli telefònic a aquesta empresa per part del govern espanyol. 

José R. Iglesias, Emilio Borque i P. Soler, també del Foro Histórico de las Telecomunicaciones, van presentar la ponència “La primera central automática de España: Balaguer (1924). 

La ponència va presentar els avenços d’una recerca sobre la primera central telefònica automàtica instal·lada a Espanya, la de Balaguer (Lleida), el 1924, de la marca Siemens – Halske, que corresponia al tipus pas a pas, i va estar funcionant fins que va ser substituïda per una central Rotary l’any 1956. 

El projecte es va dur a terme per part de la Mancomunitat de Catalunya, en el seu projecte de xarxa telefònica pròpia, que posava especial èmfasi en el desenvolupament de la telefonia rural, sota la direcció d’Esteve Terradas, director de la secció tècnica de telèfons de la Mancomunitat i de Manuel Marín,  Cap d’Explotació, i va comportar, entre d’altres aspectes, la novetat, de  la instal·lació als usuaris de telèfons amb disc, per poder marcar el número del destinatari. 

Carlos Sánchez, de l’Ateneo Científico y Literario i Jesús Sánchez, de la Universitat Politècnica de Catalunya, van presentar la ponència “La contratación de los primeros cables submarinos españoles“, en la que es van exposar les diferents actuacions en aquest àmbit, inicialment tant complex com necessari per la comunicació de la península amb les illes i territoris ultramarins de l’estat, en un àmbit d’actuació que tenia una tecnologia encara poc  consolidada, que estava principalment en mans de companyies angleses. 

Si desitgeu més informació sobre la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica,  i les activitats que duu a terme us hi podeu posar en contacte a l’adreça schct@iec.cat.