L’exposició PERILL! Salvats per la tecnologia  que organitza el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica,  mostra com la tecnologia ens ajuda en la prevenció de riscos, accidents i desastres. En l’exposició podreu veure com la tecnologia pot ajudar en àmbits tan variats com Desastres Naturals, Incendis, Desastres Industrials o Transport entre d’altres. 

Un dels casos més notoris, que s’explica a l’exposició, va ser com la radiotelegrafia, impulsada des d’inicis del segle XX per l’italià Giuglielmo Marconi, va contribuir a salvar moltes vides en l’accident del transatlàntic Titanic l’abril de 1912.

Giuglielmo Marconi va néixer a Bolonya l’any 1874, de pare italià i mare irlandesa. Ben jove es va interessar per l’estudi i aplicacions de les ones electromagnètiques, que havia descobert Heinrich Hertz l’any 1888. Marconi va experimentar amb l’aplicació d’aquestes ones a l’enviament de missatges radiotelegràfics.

Com les seves propostes d’aplicació d’aquesta tecnologia no van interessar a Itàlia, va fer-les a Anglaterra, on després de diverses demostracions, i condicionat pel fet que d’altres àmbits de la comunicació telegràfica estaven atribuïts de forma monopolística per llei a d’altres institucions o empreses, el 1900 va acabar creant una empresa pròpia (Marconi International Marine Communication Company) que va actuar principalment en l’àrea de comunicació amb vaixells, fins llavors incomunicats.

El 1899, l'”American Liner St Paul” havia estat el primer vaixell equipat amb ràdio per poder enviar i rebre missatges radiotelegràfics. A partir d’aquell moment, diversos vaixells es van anar equipant amb aquesta tecnologia. El 1903, un vaixell trenca gels rus equipat amb aquesta tecnologia, el Yermak, al mar Bàltic, va poder ajudar 50 pescadors que havien demanat auxili prop de les illes Hogland. De forma progressiva, la radiotelegrafia va proporcionar seguretat a la navegació i ajudar en molts accidents marítims. 

RMS Titanic a Southampton. Font: F.G.O Stuarts (Wikimedia Commons)

Un cas força significatiu, que s’exposa a l’exposició Perill!, es va produir l’any 1912 amb l’accident del transatlàntic RMS TitanicGràcies a la radiotelegrafia, el vaixell anglès RMS Carpathia, capitanejat per Arthur Roston, que estava a 58 milles de distància del Titanic, va rebre els missatges de demanda de socors, va navegar fins al costat del Titanic i contribuir al salvament de 706 passatgers, d’un total de 2.224. Casualitats penoses  i errors humans van impedir que vaixells més propers rebessin també el missatge i el salvament afectés més passatgers, però la radiotelegrafia i Marconi van rebre una publicitat molt positiva, i a partir d’aquell moment la utilització de la radiotelegrafia va ser obligada en tots els vaixells.

 Per saber-ne més:

The worldwide history of telecommunicationsAnton A. HuurdemanWiley Interscience, 2003.