La invenció de la web per part de Tim Berners-Lee a inicis de la dècada dels 90 va provocar un alt interès per la utilització d’Internet i l’esclat d’uns serveis inicials (Yahoo, eBay, Amazon, Google, …) que amb el temps esdevindrien els nous gegants de la indústria de les TIC.

 

L’entusiasme inicial va donar lloc fins i tot a l’aparició d’una bombolla econòmica (la crisi de les punt.com) a inicis de la dècada del 2000. 

Superada la crisi la indústria de les TIC va esdevenir més forta amb una evolució tècnica, que es va anomenar Web 2.0 que potenciava les webs que contenien material produït pels usuaris, la compartició interactiva d’informació i d’altres característiques que feien dels usuaris els protagonistes dels serveis d’Internet. 

És en aquest context que sorgeix l’any 2001 l’enciclopèdia interactiva on line  Viquipèdia. La Viquipèdia va ser creada per Jimmy Wales i Larry Sanger el gener del 2001, tot i que el segon abandonaria aviat el projecte, seguint els conceptes del programari lliure proposats per Richard Stallmann, i té les següents característiques: 

  • És consultable directa i gratuïtament per Internet, sense inclusió de publicitat. 
  • És consultable en diferents llengües, actualment més de 300. Els continguts en les diferents llengües no són idèntics, ja que són proveïts directament pels parlants de cada llengua. 
  • Es construeix col·lectivament, sense cap comitè editor central. Qualsevol pot contribuir-hi. Per garantir la qualitat del contingut, els continguts han de contenir referències que especifiquen fonts –  com llibres, articles o pàgines web –   on s’exposa la provinença d’aquest contingut i s’explica amb més detall. Els nous continguts, o les modificacions d’aquests, són immediatament publicats, i són revisats per un comitè que pot desautoritzar-los si els considera inadequats. Les accions d’aquests comitès poden ser alhora contrarestades. Si s’escau, pot arribar-se a un arbitratge final, sota una política de neutralitat. 

Des d’aleshores el seu creixement ha estat molt important: Actualment hi ha més de 40 milions d’articles, en més de 300 llengües, amb més de 500 milions de visitants diferents al mes. 

Cal destacar que la comunitat catalana ha estat des dels seus inicis una de les més actives en la contribució a la Vikipèdia. Així, el març del 2001, es va constituir, poques hores després de l’alemanya, en la segona comunitat no anglesa que s’integrava a la Vikipèdia i durant algun temps va ser la majoritària en contingut en llengua no anglesa.  El setembre de 2018 la Vikipèdia catalana té més de 589.000 articles i és la 20a  versió segons nombre d’articles. L’anglesa en té 5.711.000 i la  castellana, 1.468.000. 

Viqupèdia és conduïda des d’una organització sense ànim de lucre, finançada a través de donacions voluntàries, amb un nucli de prop de 300 treballadors  que duen a terme les tasques tècniques i administratives bàsiques. La disposició i actualització dels continguts, i tot el funcionament de la vikipèdia en general es duu a terme per part de voluntaris, els quals poden integrar-se en els diferents comitès i grups de treball, que funcionen democràticament. 

Si voleu conèixer alguns d’aquests voluntaris,  alguns dels quals porten anys contribuint a la vikipèdia i hi han realitzat milers de  contribucions, podeu clicar la pestanya “Mostra l’historial” de qualsevol article. Hi constatareu les  actuacions i modificacions que han conduït al contingut actual de l’article, i el nom i les motivacions de les persones que les han fet.   

Si voleu aprofundir més en el coneixement d’aquesta eina, podeu consultar el Portal viquipedista” .