Al museu molí paperer de Capellades teniu una excel·lent ocasió per familiaritzar-vos amb el món dels sistemes de suport a l’escriptura, i, molt específicament, amb el paper. Ubicat en ple centre de la vila de Capellades, a la riba d’un rec que li donava l’energia per funcionar, el museu ens recorda la història mil·lenària del paper, alhora que ens mostra les formes artesanals en què es basava no fa massa temps la seva fabricació.

I és que en un molí paperer hi treballaven al segle XVIII 30 persones entre dones, homes i aprenents, les quals produïen diàriament 9 raimes de paper (4.500 fulls), amb una munió de màquines i instruments especialitzats. En el molí podreu veure i tocar com s’ho feia aquest equip de gent per fer aquesta feina, des de la recollida, tria i preparació de la matèria prima (draps vells blancs de lli o cànem, i més tard els de cotó, fins al començament del segle XX, en què l’aparició de les fibres sintètiques obligà definitivament a deixar d’utilitzar els draps com a matèria primera), al seu posterior tractament amb l’ajut de màquines mogudes hidràulicament o per la força humana fins aconseguir finalment els fulls de paper que s’estenien a l’assecador per obtenir les raimes de paper que es tallaven a les vores perquè tinguessin la forma desitjada.

Però a més de transportar-vos a una veritable instal·lació de producció de paper de fa uns pocs segles, el museu us exposarà la història dels suports a l’escriptura anteriors al paper: el papir, la tauleta d’argila, el pergamí o les tauletes de cera; així com la història del paper pròpiament dita, des de la seva aparició a la Xina el segle II o a la península Ibèrica al segle X amb la proliferació de molins paperers a diverses ubicacions de Catalunya on la disposició d’energia hidràulica ho feia viable. I, a l’altra banda temporal, el museu us exposarà també com la disposició de paper ha fet aparèixer una diversitat de tècniques modernes d’impressió, primer amb la impremta de tipus variables de Gutemberg, i després amb tècniques tan variades com la xilografia, calcografia, serigrafia, litografia amb la seva evolució, l’offset, o la impressió digital.

A més, el museu ens proposa 5 itineraris a peu pel paisatge paperer dels seus voltants que us permetran gaudir de la natura, veure antics molins i aprendre encara més sobre el món del paper.

Com veieu, l’escapada a Capellades és molt recomanable per assabentar-nos de moltes coses interessants i passar una estona agradable al voltant d’una cosa tan senzilla com és un full de paper.

Per a més informació visiteu el web del Museu Molí Paperer.