Com en cada edició, el Mobile World Congress 2018 (MWC), ha servit per copsar les novetats del sector. El tema principal que ha constituït el pal de paller en les presentacions d’aquesta edició ha estat l’estàndard de comunicacions mòbils 5G. Quasi totes les empreses han avançat plans i prototips per introduir-se en aquest nou estàndard, que ja és objecte de proves pilot en diversos països i entorns.

Què és el 5G ? 5G es refereix a cinquena generació o cinquena etapa de la telefonia mòbil i les tecnologies de comunicació associades.

Que parlem d’una cinquena generació significa que hi ha hagut quatre generacions anteriors. Quines han estat aquestes generacions anteriors? En què consisteix aquesta cinquena generació?

La definició de primera generació de telefonia mòbil (1G) es va encunyar cap al 1980 quan va aparèixer la telefonia mòbil cel·lular. La telefonia mòbil ja havia existit abans però de forma limitada a causa de l’escassetat de freqüències disponibles. Per aquesta raó es va implantar la tecnologia mòbil cel·lular, que divideix l’espai en zones (“cèl·lules”) per a una millor gestió i aprofitament de les freqüències de comunicació, Les comunicacions eren analògiques i només es podien fer trucades de veu. Els mòbils tenien una pantalla petita, en la que sortia el número de telèfon i algun missatge de control.

El 1990, la segona generació (2G) de telefonia mòbil, es va digitalitzar, la qual cosa va permetre enviar missatges SMS i MMS que van tenir molt èxit, malgrat la seva limitació. A Europa, l’adopció d’un estàndard comú, el GSM, va fer possible la itinerància, és a dir, fer servir el mateix mòbil en diferents països.

La dècada del 2000, el 3G va significar la millora en la capacitat de transmissió de dades, i va permetre que ens poguéssim connectar a Internet amb el mòbil. El 2007, l’empresa Apple va treure el mòbil iPhone, que va revolucionar la forma dels mòbils, que tots els altres mòbils adoptarien. Els mòbils esdevindrien intel·ligents (“smartphones“), veritables ordinadors a la butxaca, el teclat desapareixeria, i tota la pantalla es faria tàctil i interactiva, La utilització dels mòbils s’intensificaria i el paisatge s’emplenaria de gent que utilitzava els mòbils i es comunicava per les xarxes socials. El 4G, que va aparèixer el 2010, va incrementar la capacitat de les xarxes i va permetre que el vídeo i el llenguatge multimèdia de qualitat es poguessin transmetre amb facilitat, fent que la utilització dels mòbils fos encara més intensa.

Com s’ha constatat al Mobile World Congress, el sector tecnològic treballa molt intensament i prepara el 5G, que serà una realitat a partir de l’any 2020. El 5G incrementarà notablement la capacitat de comunicació i permetrà que, a més dels humans, siguin els objectes els que es connectin directament a Internet, constituint l’Internet de les coses.

El 5G no incidirà tan sols en les comunicacions mòbils, sinó també en molts altres àmbits, per exemple l’aparició de cotxes autònoms; la utilització d’eines i robots en la indústria (“Indústria 4.0”), la millora del manteniment i seguretat de les plantes industrials i de serveis o l’aparició de nous serveis en l’àmbit de la casa intel·ligent i la domòtica.

El pas al 5G no serà brusc sinó gradual, i veurem l’aparició progressiva de nous serveis facilitats per aquesta tecnologia en molts àmbits diferents. Moltes grans ciutats estan treballant per poder oferir aquests serveis als seus ciutadans i esdevenir “ciutats intel·ligents” (smart cities). Barcelona n’és un exemple. L’actuació 5G Barcelona té com objectiu permetre que Barcelona esdevingui un laboratori de validació i adopció de tecnologies 5G per a un entorn real de nous serveis, en àmbits tan diversos com la mobilitat, la salut, l’entreteniment o la indústria.